Ens ha deixat Vallcorba

Dia ben trist, avui, per a “Llegir en Català” i per al món editorial i de les lletres catalanes en general. Ens ha deixat Vallcorba.

Si algun mestre complet hem tingut els editors independents en català ha estat sense cap mena de dubte el creador de Quaderns Crema i El Acantilado, dos segells editorials que són un clar reflex de la personalitat de Jaume Vallcorba: l’elegància i la saviesa sense la més mínima ostentació.

De vegades la figura de Vallcorba ha suscitat certes enveges i se l’ha titllat, sempre amb la boca petita, d’elitista. Doncs bé, és que l’excel·lència és un peix que no es pesca a on tothom llança la canya, sinó en aigües més selectes, allí on només poden nedar els més preparats, els millors. Allí on es pesquen Apollinaires, Montaignes, Zweigs, Balzacs, Poes, Kértesz, Pessoas, etc, i les millors plomes catalanes del nostre temps i de temps anteriors.

Per això, si pregunteu a un jove —o no tan jove— editor català, què vol ser quan sigui gran, us dirà sense dubtar ni un moment: Vallcorba.

Deixa un comentari