Dos metres quadrats de sang jove

portadadosmetrequadratsBAIXA

 

Xavier Aliaga és un dels noms més destacats de la narrativa criminal catalana. La seva nova novel·la Dos metres quadrats de sang jove (Alrevés, 2014) és una d’aquelles històries amb un rerefons ben crític amb la societat que ens envolta. Segons Anna Maria Villalonga (A l’ombra del crim) “Aliaga ens remet a la brutícia sense escrúpols del món de la política i la societat valenciana, a la qual podríem aplicar la dita, absolutament encertada, de “no hi ha un pam de net”. El crim d’un periodista idealista i conscienciat, membre fundador d’un diari alternatiu amb voluntat d’independència i llibertat informativa, destapa tot un entramat de negocis i d’interessos a quin més sòrdid”.

I és que tot comença amb La ciutat digital, un diari alternatiu, lliure i de qualitat per tal de combatre el periodisme contaminat, podrit i caduc que imperava a la ciutat de València i uns dirigents polítics corruptes fins al moll de l’os. Fins que un dels seus periodistes és assassinat de manera salvatge.

I és que el descregut inspector de raça negra Feliu Oyono, conegut pel lector a Els neons de Sodoma, juntament amb la nova i enigmàtica companya, l’agent Amalia Vigarany, seran els encarregats d’intentar descubrir els culpables dels fets. Francesc Calafat esmenta la importància dels personatges quan afirma que “la història es trena a través de diverses veus narratives a fi de mostrar el ventall de perspectives i posicions, de situacions i de contextos. Tenen grapa els soliloquis de Feliu Oyono, les intervencions-monòlegs d’Amalia i la mena de dietari en forma de post de blog que anirà desvetllant amb comptagotes els draps bruts que amaguen les martingales que dissenyen els polítics. Els puntals forts de la novel·la recauen en els dos protagonistes, l’agent Amalia i l’inspector Oyono. Amalia cau a la vora del policia negre amb l’objectiu, segons els seus superiors, de sortir de l’abisme personal on es troba. És una dona introvertida, tancada, de físic abandonat. Una de les agents que fa la seua vida del cos de policia; conservadora, però de rectitud moral. És el contrapunt del policia Feliu, un descregut de llengua afilada, que l’observació de la realitat li permet desgranar una mirada negra sobre la condició humana. Un solitari collat pel sexe. És el coixí vital que li permet viure sense compromisos ni massa cabòries. La personalitat d’Amalia minarà la cuirassa aparentment infranquejable de l’inspector i ens mostrarà el seu vessant més sensible i humà”.

Dos metres quadrats de sang jove, és doncs, una de les novel·les més imprescindibles de la col·lecció “crims.cat” que combina la duresa amb la ironia i que es fa del tot imprescindible per entendre el món que ens envolta.portadadosmetrequadratsBAIXA

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s