20 converses sobre la independència de Catalunya

20CSLIDC

Aquest és un llibre de converses en el qual una vintena de persones molt conegudes, i professionalment reconegudes, exposen el seu punt de vista al voltant de la qüestió més transcendental, transversal, compromesa i decisiva que s’ha plantejat al llarg dels darrers tres-cents anys al nostre país: el procés sobiranista fonamentat en la reclamació del dret a decidir. Aquest procés, o conflicte, segons com es miri, demana que cadascú es defineixi d’acord amb les seves conviccions, però tenint també en compte les dades socials, històriques, polítiques i econòmiques de què es disposa, objectives i mesurables, que dibuixen una diversitat d’escenaris que cal analitzar acuradament.

El lector trobarà en els textos que integren aquest llibre un seguit de punts de vista sobre Catalunya, sobre el seva futura relació amb Espanya, amb Europa i amb el món.  Vint converses amb vint personalitats amb les quals l’autora manté un pols amb l’objectiu d’establir les claus del procés des del punt de vista científic, econòmic, cultural, social, artístic, periodístic, polític i acadèmic, amb una condició prèvia: la llibertat per expressar cadascun el que vulgui a favor o en contra de la independència de Catalunya i d’argumentar-ho sense límits ni línies vermelles. Per això aquestes converses no deixaran indiferent el lector i seran, de ben segur, motiu de discussió i de polèmica.

 

Pròleg: Artur Mas

Introducció: Josep Cuní

Jordi Basté: “El millor que es pot fer és l’exercici democràtic de deixar que Catalunya convoqui un referèndum que tots els demòcrates aplaudiríem, independentment del resultat que en sortís“.

Carlos Taibo: Me gustaría un debate en el que se confronten las opiniones y cada cual enuncie las ventajas y los inconvenientes de una Catalunya independiente“.

Suso de Toro: Cataluña está viviendo un proceso democrático de ciudadanos y ciudadanas que se movilizan porque quieren decidir su futuro y eso es algo que los españoles debieran envidiar”. 

Santiago Niño-Becerra: El primer que cal resoldre és el problema econòmic de Catalunya i després, en tot cas, ja parlarem d’independència”.

Irene Rigau: “El fet que tinguem intervinguda l’economia és molt greu, però ho és tant o més que ens hagin intervingut la llengua. Per mi això és raó suficient per voler tenir un Estat”.

Enric Sopena: Catalunya és la comunitat autònoma més important d’Espanya. Llavors, no entenc perquè els catalans hem d’emprendre un camí que ens porta no se sap a on”.

Josep-Lluís Carod-Rovira: “Catalunya ja l’ha perdut massa vegades el tren de la història i mai com ara, hi havia hagut un ambient social, públic, tan favorable a la idea d’una Catalunya independent”.

Ramón Cotarelo: “Personalmente, cuando sea el momento, intentaré convencer a los catalanes para que se queden en España porque para mí, como español que lee catalán, Cataluña es una parte esencial de un concepto complejo y grande que es España”.

Màrius Serra: “El SI és il·lusionant, és propositiu i és nou. El NO en canvi, fa recular molt enrere i a més, fa que ens quedem com fins ara”.

Javier Nart: “No se pueden romper los puentes con España y una vez que están rotos decir que ya se reconstruirán y seguir adelante porque el puente llamado Unión Europea, ya lo resolverá.

Juanjo Puigcorbé: “Catalunya és una nació i ara vol tenir el seu Estat per poder-se organitzar com millor li convingui”.

Rosa Regàs: “Penso en un país que es mobilitza per la independència però no sembla que tremoli massa per les qüestions socials gravíssimes”.

Ferran Mascarell: Catalunya pot aspirar a ser un dels països del món més cultes, avançats i educats”. 

Javier Mariscal: Si es el caso, luchemos por un territorio completo dentro de Europa, pero lo que ahora se está haciendo es un engaño”.

Amando de Miguel: “Yo creo que la independencia no le conviene a los catalanes. Es más, yo creo que en Cataluña no la quiere casi nadie”.

Patrícia Gabancho: Aquest és un moviment molt pacífic, molt sentit, no estem reivindicant des de fora del sistema, estem demanant votar i sobretot, votar SI-SI”.

Josep M. Gay de Liébana:  “Espanya necessita Catalunya i Catalunya, cada cop ho tinc més clar, també necessita Espanya”.

Magda Oranich: Catalunya és una nació perquè reuneix tots els requisits necessaris: una llengua, una voluntat de ser, unes institucions i sobretot, un dret propi“.

Eudald Carbonell: “Tinc dipositada la meva esperança en la societat civil, integrada per gent com jo, que tenim pensament de país i que donem força a aquest procés”.

Eduardo Reyes: Ha llegado el momento que la historia de Cataluña, la escriban los catalanes”.

 

 

Deixa un comentari