Llegir en català a la tardor (i sempre!)

LOGO QUADRAT COLOR

L’associació d’editorials independents “Llegir en català” ultima les principals apostes per a la rentrée literària marcades per la diversitat de gèneres i estils.

 

La tardor arribarà carregada de bones propostes literàries de les editorials que conformen el col·lectiu “Llegir en català”. Clàssics com Marian Vayreda, Thomas Bernhard, Nèstor Luján, Giorgio Manganelli o Peter Handke; noves veus de la narrativa com Josep Torrent, Juli Alandes, Antònia Carré-Pons, Albert Juvany, Mercè Foradada, Marc Moreno, Anna Maria Villalonga o Carles Zafon; assajos sobre la immigració a Catalunya o treballs d’investigació periodística sobre la bombolla immobiliària i l’accident del metro més greu a l’Estat espanyol; el finalista del Premi Strega italià Giuseppe Catozzella, o el guanyador del Premi de Literatura Europea Peter Terrin…

Bones obres, originals en català o traduccions, que arriben de la mà de les editorials Alrevés/Crims.cat, L’Avenç, El Gall, Llibres del Delicte, Meteora, Periscopi, Raig Verd, Saldonar i Sembra Llibres. Us avancem una breu sinopsi dels principals títols de la rentrée, però n’hi haurà molts més encara!

 

ALREVES/CRIMS.CAT

La sang és més dolça que la mel, Josep Torrent (I premi memorial Agustí Vehí)
Any 2002. Damià Surrell, caporal de la Unitat d’Investigació de Figueres, amant de la bona cuina i del tai-txi, viu exultant després de rebre la medalla al mèrit policial per haver resolt un robatori amb homicidi. Però el que ell no sap ni tampoc la seva unitat policial és que ben aviat tindran a les seves mans un cas d’allò més enrevessat: al Museu Dalí, apareix mort un jove vigilant amb una nota enigmàtica a la boca.
Publicació: setembre

La mirada del cocodril, Juli Alandes
Miquel O’Malley, passat de voltes de gairebé tot, és acaronat pels antidisturbis durant la #primaveravalenciana, com un innocent vianant més, com un pulcre i perillós estudiant. Retirat del cos oficial, sense ofici ni benefici, es veurà involucrat en una conspiració de policies i serveis secrets que s’esdevé a València però que té ramificacions, i arrels, en les primaveres africanes.

Publicació: setembre

L’AVENÇ

Records de la darrera carlinada, Marian Vayreda

Amb una mirada desenganyada cap als ideals de la joventut, Vayreda va narrar els diversos episodis, entre caricaturescos i patètics, que va viure a la tercera guerra carlina. Escrits amb vigor i precisió, constitueixen una crònica desencantada i desmitificadora de l’absurd d’una guerra.

Publicació: 4 de setembre

 

Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional, Andreu Domingo

El fenomen immigratori, amb la diversitat poblacional i la càrrega emotiva que comporta, ha estat una constant a la Catalunya de l’últim segle, part fonamental de la seva història demogràfica i de la seva construcció com a nació. El llibre traça una anàlisi indispensable de l’imaginari social bastit a partir dels principals discursos existents sobre immigració i identitat nacional.

Publicació: 25 de setembre

EL GALL

Els meus premis, Thomas Bernhard. Traducció de Clara Formosa Plans

Els meus premis recull una sèrie d’escrits inèdits que, amb el seu estil lacònic i concís, ens descriu les circumstàncies que van envoltar als premis literaris que va rebre.

Publicació: setembre

L’aiguamoll definitiu, Giorgio Manganelli. Traducció de Carme Arenas

Aquesta novel·la —l’última escrita per Giorgio Manganelli abans de la seva mort el 1990— és la visió al·lucinada d’un lloc, «en què és difícil entrar i impossible sortir», anomenat l’aiguamoll definitiu.

Publicació: octubre

 

LLIBRES DEL DELICTE

Els silencis dels pactes, Marc Moreno

Un adinerat empresari assassina una prostituta i ha de pagar per aconseguir el silenci de l’home que ho ha descobert, a qui li ofereix participar en un negoci. Les pressions a polítics per obtenir llicències il·legals i les informacions falses esbombades als mitjans formen part d’una investigació en la qual les traïcions, les amistats de conveniència i les mentides es mostren inherents a la condició humana.

Publicació: 1 de setembre

 

La dona de gris, Anna Maria Villalonga

L’esperada primera novel·la de la professora i experta en novel·la negra, Anna Maria Villalonga, ens ofereix una aproximació al gènere des d’un vessant més psicològic, i palesa que la literatura negrecriminal és molt més que un mort i una investigació. L’obsessió i l’assetjament d’un home a una dona qualsevol, una dona grisa, és l’argument d’una novel·la plena d‘intrigues i girs inesperats.

Publicació: 27 d’octubre

 

METEORA

Rellotges en temps de pluja, Antònia Carré-Pons

A l’aparador d’una rellotgeria vora l’Arc de Triomf de Barcelona, s’hi apleguen moltes coses a més de rellotges, joies o objectes de regal. Els seus vidres ens reflecteixen la vida de la Rita, la Julia, la Poma i el rellotger cinèfil, que ens ofereixen un mosaic narratiu d’amors intensos, d’episodis dramàtics, d’abnegació en la feina diària, de lluites personals contra la crueltat humana o la del destí.

Publicació: setembre

 

La Barcelona de Nèstor Luján, edició de textos de Nèstor Luján a cura de Jordi Amat i Agustí Pons

Jordi Amat i Agustí Pons ens ofereixen i ens comenten una acurada antologia dels articles que Nèstor Luján va dedicar a la ciutat de Barcelona, a la seva vida social i política i als grans personatges de la cultura catalana que van omplir de claror les dècades més fosques del franquisme. La selecció s’ha fet a partir dels innombrables textos que Nèstor Luján va publicar a la revista Destino des de 1946 fins als primers anys de la transició.

Publicació: novembre

 

PERISCOPI

El silenci del far, d’Albert Juvany
L’Anna és la bibliotecària de Húsavík, un petit poble de pescadors del nord d’Islàndia. Quan rep una carta que firma «el teu pare que t’estima», s’obre dins seu una porta que creia que tancada per sempre i que l’obliga a enfrontar-se al passat i redefinir les certeses sobre les que ha construït la seva identitat.

Publicació: 1 de setembre

L’home pla, de Carles Zafon
L’home pla és una novel·la que parla de literatura i en la que es reuneix, al voltant d’una cervesa, a un autor, al seu personatge i al seu lector perquè es trobin cara a cara i perquè parlin de la vida i de l’amor.

Publicació: 20 d’octubre

 

RAIG VERD

El vigilant, Peter Terrin. Trad. Maria Rosich

Dos vigilants, aïllats en un pàrquing d’un edifici de luxe, especulen sobre l’exterior i calculen i delimiten les seves accions. Consideren cada decisió que prenen en funció dels possibles perills que els envolten i obsessionen, prioritzant la seguretat dels seus clients. La por a l’exterior, a l’altre i la necessitat de supervivència fan d’aquesta obra una meravellosa metàfora de la societat actual i sobre l’ésser humà.

Publicació: 1 de setembre

La gran caiguda, Peter Handke. Trad. Marta Pera

La història d’un actor rebel retirat, en un sol dia, des del matí fins a altes hores de la nit. Caminant a través d’una metròpoli d’estiu, dels marges al centre. Un camí pel mig de les guerres de veïns, d’antics cartells de polítics reclamant el vot, i que travessa els passadissos subterranis d’un altre món. Llampecs al centre de la ciutat. I la cara d’una dona.

Publicació: 6 d’octubre

 

SALDONAR

Com una reina, Mercè Foradada

Deu narracions que posen el focus damunt la soledat, l’àmbit des del qual Mercè Foradada prova de donar respostes al que ha estat i el que hauria pogut estar la vida. Unes històries en què l’experiència i la quotinianitat busquen un equilibri per trobar el que és rellevant i el que és prescindible.

Publicació: 8 de setembre

 

Els senyors del boom, Gemma Garcia

Contracrònica d’un cicle viscut, ‘Els senyors del boom’ s’endinsa en la febre de l’or immobiliari viscuda als Països Catalans i els seus impactes socials, polítics i econòmics. Confegeix un retaule dels rostres dels que sí que van guanyar i enriquir-se, l’anatomia dels rastres de fraus i corrupcions que van acompanyar el tsunami especulatiu i la cartografia socioeconòmica de les restes d’un naufragi que encara perdura.

Publicació: octubre

 

SEMBRA LLIBRES

Córrer sense por, Giuseppe Catozzella. Trad. Anna Casassas

La Samia és una jove somali que sent a les cames les ganes de viure. Conviu amb la guerra des que va néixer, però ja no li té por, i s’obrirà camí entre la violència, la pobresa i la falta d’oportunitats per a les dones. La seva carrera als Jocs Olímpics de Pequín la va convertir en un símbol de tenacitat i superació. Una novel·la commovedora i plena d’humanitat, finalista del premi Strega 2014.

Publicació: 4 de setembre

 

Lluitant contra l’oblit, Laura Ballester. Amb textos de Jordi Évole i Beatriz Garrote

El 3 de juliol de 2006 hi van morir 43 persones i 47 més en van resultar ferides en l’accident de metro més greu de la història a l’Estat espanyol. Però encara avui no hi ha cap responsable. Aquest treball periodístic explica les claus d’un dels casos més vergonyosos de la història política recent.

Publicació: 29 de setembre


 

Les editorials del col·lectiu “Llegir en català” presentaran les seves novetats i el fons editorial a La Setmana. Entre el 5 i el 14 de setembre, a la caseta número 4.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s