Camins del nord

CAMINS DEL NORD

Com en tantes altres llars, la Guerra Civil era un tema tabú a cals Anglesola; una mena de desgràcia natural que havia fet enfollir ambdós bàndols i que convenia oblidar. I com en tantes altres llars, la dels Anglesola amagava als armaris els seus propis fantasmes, disposats a sortir així que la realitat esquerdava el vel de l’oblid per qualsevol racó.

Llavors, tot d’una, qui ha viscut còmodament amb una història que descobreix fingida, i a partir de la qual n’ha fet la seva pròpia, ha de partir a cercar la vertadera; és a dir, a escriure’n una altra a còpia d’esbrinar fets i d’interpretar-los. Així es veu compel·lit a fer-ho Jordi Anglesola en descobrir un pare i una mare dels qui no sabia res, i en haver d’endinsar-se en una guerra que havia volgut ignorar per tal de conèixer-los.

En la seva cerca, Jordi Anglesola haurà de conèixer la retirada dels perdedors camí del nord, els camps de concentració francesos, el maquis al sud de França, l’infern nazi i l’intent fallit de reconquerir Espanya per a la República per part d’uns pocs milers de refugiats espanyols, convertits en guerrillers apàtrides en lluita permanent contra el feixisme.

Descobreix, sobretot, una època on el valor suprem no era la vida sinó el que es feia amb aquesta, i on l’empremta que es deixava en morir era més important que una vida llarga. Gairebé un mirall de la pau franquista, amb la vida a penes viva, esmorteïda i grisa, estabulada; un mirall que Jordi Anglesola es veu forçat a trencar i travessar, per després agafar-ne els trossos i refer-ne un on poder trobar una imatge de si mateix feta a mida.

Jordi Angusto (Barcelona, 1955), economista, autor de dos assaigs d’economia publicats per Editorial Gregal (I jo quina culpa en tinc, de tot plegat?; I ara què? Entre la crisi i la fallida: propostes alternatives) i de força articles sobre la crisi publicats a mitjans i revistes (El País, El Periódico de Catalunya, Valors, Papeles de cambio socioeconómico, Revista Econòmica de Catalunya…), l’any 2011 va escriure la seva primera novel•la que ara publiquem, d’aquesta manera afegint el seu nom a la llarga llista d’economistes escriptors que troben en la ficció una manera diferent d’aproximar-se i entendre una realitat social que no és susceptible de ser completament reflectida en els models abstractes de la ciència. La novel•la, doncs, com una via alternativa i complementària de captura i transmissió de coneixement de les motivacions humanes que l’economia simplifica amb la invenció d’un homo economicus egoista i racional a la cerca permanent de majors cotes de satisfacció material. I, alhora, la novel•la com a conjunt de regles definides per mantenir l’interès del lector fins al punt final mitjançant la intriga, un joc entre l’autor i el lector, on el primer amaga i desvetlla mentre que el segon cerca i es deixa enganyar, amb la condició que l’engany sigui tan versemblant com els jocs de màgia.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s