On vas, Irina?

COVI

On vas, Irina? és la història d’una nena que creix en un món marcat per la tragèdia de Txernòbil. L’explosió nuclear va deixar la família en una situació molt precària i sense accés a la sanitat. Per sort, comptaran amb l’ajuda d’una associació que acull famílies ucraïneses a Catalunya durant els mesos d’estiu. Allà coneixerà l’Esperança, la seva mare d’acollida, amb qui mantindrà una relació d’amistat que les unirà profundament.

Amb els anys, la Irina esdevindrà una jove adolescent, espavilada i decidida, però un gir inesperat en la seva vida l’obligarà a fugir d’Ucraïna amb la seva filla de pocs mesos.

La narració se’ns presenta en diferents escenaris simultanis. Tan aviat se’ns relata la infantesa de la Irina, com la seva arribada a Catalunya o la fugida amb la filla. D’altra banda, també viurem la història de la Liúsia i en Vàsia, una parella acabada de casar. Ella està embarassada i ell és bomber i està de servei el dia que es produeix l’explosió en el reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil.

Amb destresa, l’autora ens ofereix una obra que ens parla de sentiments, lluita i relacions humanes. Una obra que ens porta a conèixer la desesperació, però també la generositat i la solidaritat dels afectats per l’explosió nuclear. Una obra que vol recuperar el record d’uns fets passats, per fixar-los en la memòria col·lectiva.

 

LA MEVA AMIGA ROSA MARIA

La vaig conèixer ja fa anys en una presentació del meu llibre Núvol negre, que tracta del desastre de Txernòbil. Aquell dia se’m va acostar i començàrem a conversar. Parlàrem de les seves vivències a Ucraïna, de les persones que va conèixer allà i del seu projecte: una història personal i commovedora. Poc després vaig llegir el seu original i des d’aleshores no hem deixat de parlar.

La Rosa Maria és d’aquelles persones que viu la vida amb intensitat, que desprèn afecte, que comparteix els seus projectes i il·lusions amb passió, i que fa de la cultura en general i de la literatura en particular una eina per difondre l’amistat i el coneixement.

On vas, Irina? és un llibre que també té com a rerefons la catàstrofe de Txernòbil, però que va més enllà. Aquesta obra magnífica parla de sentiments, de lluita, de generositat, d’amor, és a dir, parla de la VIDA en majúscules i us puc assegurar que, d’això, la Rosa Maria en sap molt i molt.

Enhorabona, amiga meva. Aquell projecte llunyà que un dia em vares ensenyar, ha vist la llum.

T’ho mereixes més que ningú.

Ramon Gasch i Pou

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s