Bandera negra. La novel·la basada en el setge de Cardona de 1711

Imatge
Una història d’amor, coratge, devoció i patiment per explicar un episodi desconegut i decisiu de la Guerra de Successió.

Booktrailer de “BANDERA NEGRA”, de Jordi Santasusagna from Jordi Santasusagna on Vimeo.

Som a la tardor de 1711, en plena Guerra de Successió per la corona espanyola. L’exèrcit borbònic avança imparable per la Catalunya austriacista per arribar abans de l’hivern a les portes de Barcelona. A Cardona, però, hi  troba un castell amb poc més d’un miler d’homes disposats a defensar-lo fins al final.

Els cardonins han de fugir i abandonar les seves llars  als capricis de l’exèrcit més potent i ferotge del món, però dues famílies, els Fàbrega i els Llobet, hi deixen una part de la seva ànima.

Una creu, un amor truncat, un plànol, dos exèrcits i una bandera negra. El setge a un castell, a uns sentiments i a una devoció que ens acosta a l’altre vessant de la guerra: la gent del poble, els que hi hauran de continuar vivint quan tot s’acabi.  Una apassionant història de ficció situada en un moment clau del nostre passat.

«A l’abril de 1711, els habitants de Cardona, sense ser cons­cients que el país esdevenia el camp de batalla d’una guerra d’abast europeu, amb francesos i espanyols per una banda i la resta de països per l’altra, rebien notícies que la frontera entre els dos exèrcits se’ls acostava poc a poc.»

«Al capdamunt de la torre de l’homenatge encara hi onejava la bandera de Sant Jordi. Fixant-s’hi una mica més, però, n’hi veié una altra. Una bandera negra.»

«Passarem fam i set, patirem grans escomeses amb uns mit­jans que mai hauríem imaginat que es podrien utilitzar contra aquest castell, però hem de mostrar a aquella colla de borbò­nics que no ens rendirem. Aquesta és la bandera negra que els farà saber que ens defensarem a ultrança. Aquesta és la bande­ra que els dirà i els repetirà, de dia i de nit, que viurem lliures o morirem!»

 

Jordi Santasusagna i Davins (Cardona, 1971)

Lligat al món del teatre des de ben jove, és l’autor d’una dotzena d’obres teatrals de tots els gèneres. En destaquen la comèdia Primer primera, el musical El somriure del botxí i la recreació històrica Viurem lliures o morirem.

Debutà com a novel·lista l’any 2011 amb L’infern d’alabastre (Ed. Alrevés), un thriller situat a la seva Cardona natal. El 2012 inclogué un dels seus contes al recull col·lectiu De tot cor (Ed. de l’Albí) i, a la primavera de 2013, publicà L’Aleman (Ed. Alrevés), la seva segona novel·la.

Ha escrit, a més, guions de curtmetratges i col·labora habitualment amb mitjans de comunicació locals i comarcals.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s