La ciutat de les joguines

Imatge

La ciutat de les joguines: Barcelona, 1840-1918, de Pere Capellà i Simó, és una obra adreçada a tots aquells lectors que sentin interès o curiositat pel món de les joguines i la història. Concretament, l’obra es centra en la Barcelona de segle XIX. L’esclat de la Primera Guerra Mundial va marcar la fi d’una època que, malgrat les convulsions, havia aixecat, en totes les àrees de la cultura, una tribuna a la joventut. De fet, fou un sentiment inaudit de valoració de la infantesa, acompanyat de noves maneres d’entendre el lleure, allò que va determinar el desenvolupament a Europa d’una indústria de la joguina altrament especialitzada durant la segona meitat del segle XIX.

Coronada amb una llista llarga d’epítets, com la ciutat de les fàbriques o la ciutat de les bombes, la Barcelona de 1900 fou també la ciutat de les joguines. El desenvolupament econòmic i cultural de la ciutat féu que arribés a aplegar més de cinquanta fàbriques a més d’un centenar de comerços especialitzats. Però no fou únicament el bressol, Barcelona, d’aquesta nova indústria. En fou també el motiu. Perquè els fabricants van saber registrar, de joguina en joguina, fragments de la ciutat que es transformava com, per exemple, les comunicacions modernes, el confort domèstic o l’espectacle.

Aquest llibre ofereix un repertori de textos i d’imatges que testimonien l’esplendor d’un període cultural que fou capaç de comprendre la joguina com una art per a la infantesa. I, a través dels catàlegs de les exposicions industrials i del registre de patents d’invenció, recrea una històrica desconeguda de la Barcelona de 1900. La història que la converteix en la ciutat de les joguines.     

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s