Paulino

Des del seu debut el 1912 (amb 15 anys) fins a la seva retirada el 1927, Paulino Alcántara (1896-1964) va ser un referent del barcelonisme, un golejador impenitent (manté el rècord del club, amistosos inclosos), un personatge fonamental en la consolidació de l’entitat i, amb tota llei, el primer crac de la història del Barça. Alcántara, recordat com el Trenca-xarxes per la potència del seu xut, disposa ara d’una biografia molt acurada, un llibre de col·lecció en el qual és el futbolista en persona -una llicència encertadíssima que s’han permès els autors- qui narra la seva aventura futbolística, des del seu naixement a les Filipines, la seva infantesa amb problemes de salut, el seu debut al Barça apadrinat per Gamper, fins al dia en què va penjar les botes per dedicar-se completament a la seva professió de metge, ja que va ser també un prestigiós uròleg amb consulta al carrer Unió de Barcelona.

PAULINO2

L’historiador Ángel Iturriaga i l’economista David Valero, que es confessen mitòmans d’Alcántara, han confeccionat un llibre de lectura deliciosa que introdueix el lector a la Barcelona de principis del segle passat, una història per la qual flueixen partits, gols, tàctiques i futbolistes que van consolidar el gran Barça al mateix temps que la capital catalana creixia i es transformava.

El llibre autobiogràfic que va firmar Alcántara el 1924 (Mis memorias y consejos prácticos para el entrenamiento), els records de les nétes de Paulino i la copiosa informació que va glossar les seves gestes a la premsa de l’època durant els seus anys d’esplendor futbolística formen la base d’aquest llibre, al qual els autors han sabut afegir una enorme vivor i cura amb tots els detalls.

L’obra revela passatges inèdits de la biografia d’Alcántara, com el seu parentiu (cosins germans) amb un altre jugador de renom de l’època, Juan Garchitorena, tot un galant que després va fer carrera a Hollywood com Juan Torena.

Paulino és una biografia novel·lada “amb un escàs percentatge de fabulació i en tot cas absoluta versemblança”, explica Ángel Iturriaga, i s’afegeix a l’atrevida col·lecció de narrativa blaugrana d’Edicions Saldonar que ja tenia dues obres de Frederic Porta (Kubala! i De blues i grana), que té a punt el segon volum d’aquesta última i que prepara sengles biografies de Luis Suárez i César Rodíguez. La col·lecció té el segell de producte oficial del FC Barcelona i el suport de l’Agrupació Barça Jugadors.

Una obra exquisida a què només se li podria exigir un capítol final sobre la peripècia d’Alcántara durant els convulsos anys de la guerra i el seu retorn a Barcelona en la postguerra.

Xavier G. Luque, “El primer crac”, publicat a La Vanguardia el 28 d’octubre de 2013

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s