Entre dues llums

Pep Bertran és un escriptor com cal. Molt primerenc encara, va guanyar el premi Just M. Casero, una autèntica pedrera literària, amb La Ribera (Empúries, 1996). I tot seguit, ves per on, va deixar córrer l’escriptura.

Tenim la sort que s’ho va repensar i que al cap de més de deu anys llargs s’hi va tornar a posar. I de quina manera, i no per poca cosa. Va decidir embarcar-se en la redacció d’una obra amb totes les lletres. Una “obra”. És a dir, un projecte literari de llarga durada i de llarga ambició.

Edicions Saldonar se’l va creure de bon començament i va publicar-li Una vida regalada amb el número 1 de la llavors, fa dos anys, nova col·lecció Narratives. És una novel·la en què no sabem si el narrador passa comptes amb el passat o si s’hi recrea. Sigui com sigui, posem la mà al foc que ens hauria agradat acompanyar el protagonista pels carrers impúdics de la seva Ribera barcelonina dels anys noranta.

entreduesllums

Seguint el seu guió literari, Pep Bertran reincideix ara amb un segon lliurament a Edicions Saldonar, Entre dues llums. Si hi ha algun lector que va posicionar Bertran com un escriptor que transitava els inhòspits i de vegades còmodes territoris de la marginalitat, ara s’hi pot posar fulles: en aquesta novel·la el protagonista és un capellà, mossèn Miquel, no sabem si un Apol·lo o un Dionís. Un capellà que vol passar comptes amb ell mateix i amb el món, un tret comú en la literatura bertraniana. I un home que no només dubta, sinó que viu amb dramatisme el dubte mateix. Anirem resseguint les seves peripècies potser amb un regust d’amargor o amb una consciència de misericòrdia. També riurem, però.

Ara bé, els lectors que ja ha tingut Entre dues llums han hagut d’esperar al final del llibre per treure’n l’aigua clara, per lligar tots els caps que calia. En aquest cas, no sabem si l’adjectiu clara és el que lliga millor amb el substantiu aigua.

Una pista: aquesta novel·la és una bona manera de posar al dia el mite d’Èdip.

Aviam si us agrada.

Francesc Gil Lluch (director d’Edicions Saldonar)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s