Job. Història d’un home senzill

Per Josep M. Muñoz.coberta_job2.qxd
Mendel Singer és un jueu pietós i senzill que ensenya les escriptures en una petita ciutat russa a principi del segle xx. La seva vida es veu condicionada per un matrimoni sense amor i pel naixement del seu fill petit, invàlid. Els dos fills grans són cridats a fer el servei militar; Jonas s’apunta a l’exèrcit rus però Schemariah deserta i se’n va a Amèrica, deixant Mendel Singer amb la seva dona, una filla promíscua i el fill esguerrat.

Anys després, la família és encoratjada a emigrar a Amèrica per Schemariah, que s’ha obert camí a Nova York. Dividit entre la responsabilitat cap al petit Menuchim i la possibilitat d’una vida millor, Mendel decideix emigrar, deixant enrere el fill petit. Tanmateix, a Amèrica l’esperen nous desafiaments i, mentre creix el seu patiment personal, la seva fe en Déu, com la del patriarca bíblic Job, és severament posada a prova.

Lirisme, vigor i precisió caracteritzen aquest llibre que ara L’Avenç recupera en la traducció de Judith Vilar i que va significar la consagració literària de Joseph Roth (Brody, avui Ucraïna, 1894-París, 1939), un dels més grans escriptors centreeuropeus del segle xx. D’origen jueu i cultura alemanya, en acabar la I Guerra Mundial, en què va servir com a voluntari a l’exèrcit austríac, es va consagrar com a periodista.

Corresponsal del Frankfurterz Zeitung, va viatjar per tot Europa. El 1933, a causa de l’ascens dels nazis, va acabar refugiant-se a París, on va morir, alcoholitzat. Inicialment simpatitzant del socialisme, les experiències de l’URSS i del nazisme el van decantar cap a la reivindicació de la monarquia austrohongaresa, que considerava l’única forma d’estat viable, tot i criticar-ne la decadència a La Marxa de Radetzky (1932).

Publicat el 1930, Job és el primer èxit editorial de l’autor i un dels seus llibres clau sobre el món dels jueus.

Més informació sobre el llibre aquí: http://www.lavenc.cat/index.php?/cat/Els-Llibres-de-L-Avenc/8/Job.-Historia-d-un-home-senzill

Ressenyes aparegudes sobre el llibre: http://www.lavenc.cat/index.php?/cat/Els-Llibres-de-L-Avenc/Que-han-dit-dels-nostres-llibres/Job-historia-d-un-home-senzill.-Joseph-Roth.-2012

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s