Més enllà del bisbe

Per Sebastià Roig al Diari de Girona.

La millor manera d’engegar el 2012? Deixeu que els vostres ulls atrotinats devorin amb golafreria Escafarlata d’Empordà, d’Adrià Pujol Cruells; un recital de memòries despariades i heterodoxes, d’aquell tros de món situat darrere del bisbe ajagut del Montgrí, on ens imaginàvem que potser hi havia un esvoranc còsmic, buit i profund, poblat de malsons i d’erms batuts per la tramuntana.Escafarlatapetit

El dietari sideral de Pujol, publicat per Edicions Sidillà, està concebut com una amalgama de records biogràfics i vivències empordaneses, empeltades de murrieria, argot i lirisme exultant. El resultat és gloriós. Els dos mil registres lingüístics de l’autor begurenc converteixen la lectura en una experiència vertiginosa i satisfactòria. L’enginy, la traça i la seva destresa en l’art de collonar fan que el lector derrapi de gust gairebé amb cada paràgraf, vers o estirabot.

Àngel Ferran hauria apadrinat l’invent amb gust, perquè el discjòquei Pujol, amb la llengua, fa el que li bota, el que li rota i el que li surt de la tarota. Cada pàgina és un festival de mots, imatges i sons; un metralleig pantagruèlic de proses i rimes, amb les quals immortalitza uns moments, uns espais i uns personatges sortits de l’altra banda del mirall on s’encorbatava Josep Pla.

Després d’haver llegit Escafarlata em confesso iridescent i reviscolat. Feia temps que no m’ho passava tan bé amb la caixa de ritmes del nostre idioma. D’aquest català que, en la seva oralitat diària, ressona herniat o anèmic a la boca de polítics, mestretites, locutors i periodistes mandrosos.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s