Bressol de gat

Per  Montse Cardó.

Kurt Vonnegut és un autor amb l’estranya qualitat d’encomanar-se. Els seus llibres s’engoleixen amb l’alegria que es devoren les llesques de pa amb xocolata quan ets un nen. A més, per molt que gaudeixis, sempre en menjaries una altra, de manera que corres a la llibreria a veure que més d’ell hi trobes; però sempre és poc, per desgràcia.

El que ens atrapa de les seves novel·les és la facilitat amb que disfressa la filosofia d’entreteniment i la crítica d’acudit. El mateix Vonnegut explicava que el seu avi li havia ensenyat que la millor manera de fer escoltar a algú allò que no vol sentir, és convertir els retrets en bromes. D’aquesta manera l’atacat no tindrà cap excusa per girar-s’hi d’esquena. Això és el que fa Vonnegut quan li mostra a l’home contemporani l’estúpid del seu comportament.bressol_w

A Bressol de gat, que Vonnegut estimava com a un fill predilecte, totes les xacres del segle XX hi son airejades amb una simpatia devastadora. La novel·la segueix el periple d’un periodista que es proposa escriure un llibre d’investigació sobre el que feien un grapat de personatges importants el dia que va explotar la bomba d’Hiroshima. La investigació no prospera, tanmateix una sèrie de casualitats el porten a una república bananera on coneixerà els descendents del pare de la bomba atòmica, i on es veurà involucrat en una sèrie de circumstàncies estrambòtiques que impliquen el futur de la humanitat.

Amb tot, més enllà de les frases remarcables i els personatges antològics, Bressol de gat ens regala el Bokononisme, una religió conscientment basada en mentides pietoses que, contra tot pronòstic, aconsegueix fer la vida molt més feliç. El Bokononisme no vol enganyar a ningú, i els seus fidels seguidors, entre els quals t’hi comptes tu encara que no ho sàpigues, s’enfronten a les grandeses de l’univers expressant fórmules com aquell “caram, caram, caram”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s